dissabte, 8 d’agost del 2015

Dia 15 i 16: cultures del Titicaca














A les 8 am hem sortit del moll de Puno direcció les illes del Titicaca. Allà s'hi troben diferents comunitats "indigenes" que conserven bona part del seu folklore i tradicions.

La primera parada han estat les illes Uros, un conjunt d'illes artificials habitada per una comunitat de 600 persones. Les illes són fetes d'una gran acumulació (3,5 metres) de totora (una mena de canyís). De fet tot a l'illa està fet de totora, fins i tot les cases, les cuines o les barques. A part també se'l mengen! Reciclatge 100%. La llàstima és que la totora s'acaba podrint i cada 30/40 anys cal fer l'illa de nou.

La comunitat parla una llengua indígena diferent al Quichua. Doncs va aconseguir fugir de la conquesta dels inques precisament creant illes artificials.

En fi, el cas és que la comunitat se "sacrifica" un cop al mes i obre les portes als turistes. Deixen la seva activitat diària (la pesca de truites), munten paradetes de souvenirs i expliquen la seva vida.

Com viuen de l'intercanvi, aquestes rebudes de guiris els aporten sols per comprar altres bens.

Ah, i una darrera curiositat, la comunitat compta amb una escola també flotant...

Per rematar el dia hem anat a una altra illa, aquesta si natural. A Amantani ens ha acollit una família d'una altra cultura, aquesta si, descendent dels inques. Amb ells hem compartit taula i lloc per dormir.

Durant l'estada a l'illa també hem aprofitat per visitar els temples de Pachamama i Pachatata. On encara avui els vilatans realitzen rituals un cop a l'any.

Una de les coses que més ens ha impactat ha estat el cel. Gràcies a la falta de llum i als 4000 metres d'altitud, la visió de les estrelles és impressionant. Mai n'havia vist tantes ni tant brillants. La via làctia es veia molt definida!

L'endemà hem acomiadat la família i hem anat a visitar una altra illa: Taquile. Una mica més del mateix però també força entranyable.

2 comentaris:

  1. A cuatre mil metres més amunt les estrelles se tenen que veure de maravella

    ResponElimina
  2. A cuatre mil metres més amunt les estrelles se tenen que veure de maravella

    ResponElimina